InterJust Legal Director Antonia David sat down with Wayamo to discuss partnerships between legal authorities and civil society and how civil society groups can support universal jurisdiction cases.
As global accountability efforts expand, she argues that accountability efforts depend on building trust, long-term collaboration and creative legal strategies, particularly in cases involving war crimes and crimes against humanity. David also examines the challenges of using open-source evidence in common law systems, where stricter evidentiary rules often slow prosecutions.
00:12 When supporting domestic authorities in universal jurisdiction cases, what is the most valuable form of assistance that civil society organisations can provide?
02:38 What is the goal when doing strategic litigation relating to international crimes?
Is it to secure a conviction, “make some noise” or some other goal?
04:08 How can the collaboration between civil society organisations
documenting international crimes and national prosecutorial authorities be improved?
06:43 Common law jurisdictions
often have tough evidentiary rules relating to the submission of evidence.
How has InterJust dealt with this challenge?
08:47 The global accountability landscape is shifting rapidly.
In your view, where do we need to be more creative?
“المديرة القانونية لإنترجست تتحدث عن كيفية تفعيل المجتمع المدني لمبدأ الولاية القضائية العالمية”
جلست أنتونيا ديفيد، المديرة القانونية لمنظمة “إنترجست”، مع وايامو لمناقشة الشراكات بين السلطات القانونية والمجتمع المدني، وكيف يمكن لمنظمات المجتمع المدني دعم قضايا الولاية القضائية العالمية. ومع توسع جهود المساءلة العالمية، ترى أن هذه الجهود تعتمد على بناء الثقة، والتعاون طويل الأمد، واستراتيجيات قانونية مبتكرة، لا سيما في قضايا جرائم الحرب والجرائم ضد الإنسانية. كما تتناول ديفيد تحديات استخدام الأدلة مفتوحة المصدر في أنظمة القانون العام، حيث غالباً ما تؤدي قواعد الإثبات الأكثر صرامة إلى إبطاء إجراءات المحاكمات.
00:12 عند تقديم الدعم للسلطات المحلية في القضايا التي تخضع لمبدأ الولاية القضائية العالمية، ما هو أكثر أشكال المساعدة قيمةً التي يمكن لمنظمات المجتمع المدني تقديمها؟
02:38 ما هو الهدف المنشود عند الانخراط في التقاضي الاستراتيجي المتعلق بالجرائم الدولية؟
هل هو تأمين صدور حكم بالإدانة، أم “إثارة ضجة” ولفت الانتباه للقضية، أم أن هناك هدفاً آخر؟
04:08 كيف يمكن تحسين سبل التعاون بين منظمات المجتمع المدني
التي تتولى توثيق الجرائم الدولية، وبين سلطات النيابة العامة الوطنية؟
06:43 غالباً ما تفرض النظم القضائية القائمة على القانون العام قواعد صارمة فيما يتعلق بتقديم الأدلة.
كيف تعاملت منظمة إنترجست مع هذا التحدي؟
08:47 يشهد المشهد العالمي للمساءلة تحولات متسارعة.
في رأيك، ما هي المجالات التي نحتاج فيها إلى توظيف المزيد من الإبداع والابتكار؟
